Directora:
María Daniela Defagó. Investigadora Asistente – Profesora Adjunta
-Common genetic variants in the endothelial system predict blood pressure response to sodium intake: the GenSalt study. Defagó MD, Gu D, Hixson JE, Shimmin LC, Rice TK, Gu CC, Jaquish CE, Liu DP, He J, Kelly TN. Am J Hypertens. 2013;26(5):643-56.
-VI Latin American Workshop on Leadership in Nutrition, Cuba 2012: the first harvest. Brito A, Cabrera A, Gomes Fda S, Crispim SP, Jáuregui A, Kanter R, Chamorro R, Schlüssel MM, Chávez R, Ríos-Castillo I, Kroker MF, Defagó MD, Chacón AV, Gatica G, Natero MV, Arango C, Mejicano AG, Masi CA, Roldán EI, Hernández ME, López JR, Carrasco M, Peña LA, Viera C. Nutrition. 2014;30(3):369-70.
-Validation of a self-administered FFQ in adults in Argentina, Chile and Uruguay. Elorriaga N, Irazola VE, Defagó MD, Britz M, Martínez-Oakley SP, Witriw AM, Rubinstein AL. Public Health Nutr. 2015;18(1):59-67.
-Influence of food patterns on endothelial biomarkers: a systematic review. Defagó MD, Elorriaga N, Irazola VE, Rubinstein AL. J Clin Hypertens (Greenwich). 2014;16(12):907-13.
-Food composition data in Argentina: a systematic review of the literature. Defagó MD, Bardach AE, Levy LL, Irazola VE, Comandé D, Rubinstein AL; Balaciano G, Nessier MC, Elorriaga N. J Food Compos Anal. 2015; 43:39-48.
-Omega-3 and Omega-6 salivary fatty acids as markers of dietary fat quality: A cross-sectional study in Argentina. Defagó MD, Perovic NR, Valentich MA, Repossi G, Actis AB. Acta Odontol Latinoam. 2018;31(2):97-103.
-Associations between major dietary patterns and biomarkers of endothelial dysfunction in two urban mid-sized cities of Argentina. Defagó MD, Elorriaga N, Eynard AR, Poggio R, Gutiérrez L, Irazola VE, Rubinstein AL. Nutrition. 2019. 67-68:110521.
-Stress, Dietary Patterns and Cardiovascular Disease: A Mini-Review. Morera LP, Marchiori GN, Medrano LA, Defagó MD. Front Neurosci. 2019; 13:1226.
-Design and Validation of a Survey for the Study of Food and Nutritional Security to Climate Change Vulnerability. Scavuzzo CM, Álvarez Di Fino EA, Ferral Al, Defagó MD. J Infect Dis Epidemiol. 2019; 5:095.
– Serum levels of proinflammatory cytokines in prostate cancer. López C, Defagó MD, Huilcaman R, López J, Moore Carrasco R. Rev Médica del Maule. 2019; 34:9-15.
-Effect of heat and microwave treatments on phenolic compounds and fatty acids of turmeric (Curcuma longa L.) and saffron (Crocus sativus L.). Cortez MV, Perovic NR, Soria EA, Defagó MD. Braz J Food Technol. 2020; 23:e2019205.
-Urbanización y entornos alimentarios relacionados a la salud cardiovascular en la ciudad de La Calera, Córdoba, Argentina, 2016- 2017. Scarlatta VR, Defagó MD. Revista De Salud Pública. 2020; 24(2):18-30.
-Los efectos de la cuarentena por coronavirus (covid-19) en los hábitos alimentarios en Argentina. Sudriá ME, Andreatta MM, Defagó MD. Diaeta (B.Aires) 2020;38 (171):10-19.
-De nutrientes a patrones alimentarios: cambio de paradigma en el abordaje nutricional de las enfermedades cardiovasculares. Viola L, Marchiori GN, Defagó MD. Perspect Nut Hum. 2020; 22.
-Intervención extensionista en salud cardiovascular en un hospital escuela. Oberto MG, Perovic NR, Celi MA, Marchiori GN, Flores D, Carrizo L, Defagó MD. Revista EXT. 2020; 11.
– Validación, reproducibilidad y confiablidad del Registro Dietético Fotográfico para la valoración de la ingesta alimentaria. Defagó MD, Gaitieri L, Longo N. Muiño MC, Bazzoni C, Bertorini C, Sartor S. Nutr Hosp. 2021;38(4):792-798.
– Población veg(etari)ana argentina: Una aproximación a sus características sociodemográficas, estado nutricional y alimentación habitual. Andreatta MM, Sudriá ME, Defagó MD. Rev Esp Nut Com. 2021; 27(2)
– Dietary patterns and blood pressure in Southern Cone of Latin America. Defagó MD, Mozaffarian D, Irazola V, Gutierrez L, Poggio R, Serón P, Mores N, Calandrelli M, Ponzo J, Rubinstein AL and Elorriaga. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. 2021. 31(12):3326-333.
– Evolución del estado nutricional, parámetros inmunológicos y virológicos en niños con VIH de transmisión vertical bajo tratamiento antirretroviral. Oberto MG, Asis EL, Defagó MD. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba. 2021; 78(4):359-366.
– Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review. Bertorello N, Eynard AR, Defagó MD. Rev Chil Nutr 2022; 49(1): 133-146.
– Cardiometabolic risk, biomarkers of low-grade subclinical inflammation and flavonoid intake: A cross-sectional study in Argentina. Baraquet ML, Del Rosso S, Oberto MG, Defagó MD, Perovic NR. PharmaNutrition. 2022; 20: 100297.
– Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review. Bertorello N, Eynard AR, Defagó MD. Rev. chil. nutr. 2022; 49(1):133-146.
– Potenciales de la nutrigenética en el abordaje y tratamiento de enfermedades cardiovasculares y factores de riesgo asociados. Defagó MD, Eynard AR. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba. 2022; 79(2), 168–180.
– Cardiometabolic risk, biomarkers of low-grade subclinical inflammation and flavonoid intake: A cross-sectional study in Argentina. Baraquet ML, Del Rosso S, Oberto MG, Defagó MD, Perovic NR. PharmaNutrition. 2022; 20: 100297.
– Implicancia de la dieta en la composición y variabilidad de la microbiota intestinal: sus efectos en la obesidad y ansiedad. Oberto MG, Defagó MD. Pinelatinoamericana. 2022; 2(2):137–152.
– Exploring the use of remote sensing tools and geospatial technologies applied to the multidimensional food security problem. Álvarez Di Fino EM, Scavuzzo C, Campero M, Scavuzzo C, Defagó MD. Uniciencia. 2022; 36(1), 1-15.
– Consumo alimentario habitual y sus variaciones en confinamiento durante la primera ola de COVID-19 en Argentina y Paraguay. Defagó MD, Sudriá ME, Andreatta MM, González N, Masi C. Rev. Salud Pública (Córdoba). 2023; 28(2).